Web Analytics Made Easy - Statcounter

آفتاب‌‌نیوز :

این روزها حوضه آبریز زاینده‌رود برای تامین نیاز ساکنان چند استان از جمله چهارمحال و بختیاری، اصفهان و یزد با چالش مواجه شده است، روزگاری رودخانه خروشان زاینده‌روده علاوه بر تامین نیاز استان‌ مبدا، نیاز آبی سایر استان‌ها را نیز مرتفع می‌کرد، اما اکنون دبی این رودخانه به‌شدت کاهش یافته و طبق آمارهای ارائه شده ذخیره سد زاینده‌رود به ۱۶۹ میلیون متر مکعب رسیده که این عدد چیزی معادل ۱۰ تا ۱۲ درصد ظرفیت ذخیره آب در این سد است و در صورتی که شاهد نزولات آسمانی نباشیم این حجم از آب در خوشبینانه‌ترین حالت جوابگوی نیاز سه ماه خواهد بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روزگارانی چهارمحال و بختیاری را سرزمین آب، آئینه و آفتاب می‌نامیدند، چشمه‌هایی مانند چشمه کوهرنگ، دیمه و غار یخی زاینده‌رود را تغذیه می‌کردند، اما دبی این چشمه‌ها به‌علت کاهش نزولات و اتمام یخچال‌های طبیعی برف به پایین‌ترین حد خود رسیده است و در کمال ناباوری این وضعیت وخیم‌تر نیز می‌شود.

پروژه‌های انتقال آب از چهارمحال و بختیاری از جمله گلاب، سد و تونل کوهرنگ ۱،۲ در سال‌های قبل در این استان برای تامین آب شرب، کشاورزی و صنعت به استان‌های کویری اجرایی شد، اما مشکل کمبود آب این استان‌ها حل نشده است، اکنون نیز پروژه سد و تونل کوهرنگ ۳ و بهشت‌آباد در دستور کار وزارت نیرو قرار دارد، حال این سوأل پیش می‌آید، زمانی‌که آبی برای تامین نیاز ساکنان چهارمحال و بختیاری باقی نمانده است، اصرار بر اجرای این پروژه‌ها که مجوزات زیست‌محیطی را اخذ نکرده‌اند و در صورت اجرا ویرانی این استان را رقم می‌زنند چه ضرورتی دارد؟

افق توسعه چهارمحال و بختیاری بر مبنای کشاورزی و گردشگری بنا نهاده شده است، این دو اقدام مستلزم تخصیص آب هستند، اما اکنون به‌علت شرایط وخیم کم‌آبی امکان اختصاص آب از سوی وزارت نیرو به طرح‌های گردشگری و کشاورزی در این استان وجود ندارد و موجب شده تا این استان در بیش از یک دهه گذشته در رتبه اول و دوم بیکاری قرار داشته باشد، همچنین به‌علت نبود صنعت قوی در این استان، اگر کشاورزی بیش‌تر از این رونق خود را از دست بدهد، معیشت و زندگی مردمان تحت ثاثیر قرار می‌گیرد و اکنون این وضعیت در منطقه بیرگان شهرستان کوهرنگ به وضوح قابل مشاهده است و مهاجرت مردم این منطقه را رقم زد است.

آبی برای انتقال از چهارمحال و بختیاری باقی نمانده است/ بهشت‌آباد خط قرمز است

پیش از این نیز قدرت‌الله حمزه- نماینده مردم شهرستان‌های اردل، کوهرنگ، فارسان و کیار در خصوص چالش‌های حوضه زاینده‌رود و بحران کم‌آبی در چهارمحال و بختیاری، اظهار کرد: اکثر نقاط کشور با بحران کم‌آبی مواجه شده‌اند و این استان نیز از این قائده مثتنی نیست و از چند سال گذشته درگیر خشکسالی شدید شده است.

نماینده شهرستان‌های اردل، کوهرنگ، فارسان و کیار در مجلس شورای اسلامی در خصوص کم‌آبی در استان‌های کویری مانند یزد و اصفهان، گفت: برای حل مشکل کم‌آبی باید بحث انتقال آب از دریا مدنظر قرار بگیرد، هیچ آبی در چهارمحال و بختیاری برای انتقال به استان‌های کویری باقی نمانده است.

وی با تاکید بر اینکه تونل بهشت‌آباد خطر قرمز مردم چهارمحال و بختیاری است، بیان کرد: مردم این استان در بسیاری از شهرها، روستا و حتی مناطق عشایری با مشکل آب شرب مواجه هستند و با تانکر آبرسانی می‌شوند، همچنین امکان تخصیص آب برای طرح‌های سرمایه‌گذاری در این استان وجود ندارد.

حمزه با اشاره به اینکه مردم چهارمحال و بختیاری اجازه حفر یک متر تونل را برای انتقال آب نمی‌دهند، گفت: تمامی دشت‌های این استان در حالت بحرانی و ممنوعه بحرانی قرار دارند، آبی برای انتقال از این استان وجود ندارد و مسئولان برای حل مشکل کمبود آب در استان‌های مرکزی کشور باید تدبیر دیگری بیاندیشند.

حال برای بررسی وضعیت کشاورزان چهارمحال و بختیاری پای درد و دل آن‌ها نشستیم.

پای گلایه کشاورزان چهارمحال و بختیاری

بیاتی- یکی از کشاورزان شهرکردی در خصوص معضل کم‌آبی در چهارمحال و بختیاری و تاثیر آن بر کشاورزی، اظهار کرد: مردم این استان مهمان‌دوست و مهمان‌نواز هستند و مشکلی با مردم سایر استان‌های کشور ندارند، بحران کم‌آبی امروز در جای جای این استان مشاهده می‌شود و کشاورزان برای تامین آب با مشکل مواجه شده‌اند.

وی گفت: در فصل تابستان کشاورزان اقدام به کشت گندم و جو در شهرکرد کردند، اما به‌علت کم‌آبی این محصولات غذای دام در دامداری‌ها شد، چرا در و دل کشاورزان این استان شنیده نمی‌شود، ما در سرچشمه قرار داریم، اما آبی که به کشاورزان تخصیص داده می‌شود بسیار اندک است.

بیاتی تاکید کرد: باید وزارت نیرو در بحث تخصیص آب عدالت را اجرا کند، اگر چاه‌های کشاورزی در این استان خشک شود، کشاورزان نمی‌توانند معیشت خود را تامین کنند، مردم این استان تشنه هستند.

کاظمی- یکی از کشاورزان اهل شیخ‌شبان در چهارمحال و بختیاری در خصوص معضل کشاورزان این منطقه، می‌گوید: در سال ۱۳۸۵ برای اراضی کشاورزی در این روستا ۱۴۰۰ لیتر آب تخصیص داده شد که این آب تخصیص به ۱۰۰ لیتر کاهش پیدا کرد.

وی توضیح داد: مردم روستای شیخ‌شبان برای تامین آب اراضی کشاورزی و اجرای خط انتقال آب حدود پنج میلیارد تومان از جیب خود باوجود تمام محدودیت‌های مالی هزینه کردند و حدود ۳۵۰۰ متر خطر انتقال آب برای اراضی کشاورزی این منطقه اجرا شد، اما اکنون مجوز تخصیص آب به اراضی کشاورزی تمدید نمی‌شود، کشاورزان باید چه کنند؟

کاظمی با اشاره به سفر آیت‌الله رئیسی در شهریورماه ۱۳۹۹ به روستای نمونه ایثارگری شیخ‌شبان در سمت رئیس قوه قضائیه، بیان کرد: در این سفر ضرب‌العجل سه ماهه برای حل مشکلات مردم این روستا تعیین شد، اما مردم و کشاورزان هم‌چنان در بلاتکلیفی قرار دارند.

این کشاورز یادآور شد: کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی نیز اخیرا برای بررسی وضعیت کشاورزی به روستای شیخ‌شبان سفر کردند و مشکلات کشاورزان را از نزدیک دیدند، مسئولان چرا مشکلات را حل نمی‌کنند؟

اشراقی یکی از کشاورزان اهل شهرستان سامان، اظهار کرد: ۶۲ کیلومتر از رودخانه زاینده‌رود از سامان عبور می‌کند، در حالیکه این آب می‌توانست زندگی مردم را متحول کند، اما هنوز این استان عنوان محرومیت را یدک می‌کشد و رتبه دوم بیکاری را دارد.

وی بیان کرد: کشاورزان سامانی میزان کمی از آب زاینده‌رود را برای کشاورزی برداشت می‌کنند، در حالیکه عنوان می‌شود برداشت از زاینده‌رود در بالا دست زیاد است، برای اجرای طرح‌های کشاورزی در حاشیه زاینده‌رود مجوز تخصیص آب نمی‌دهند، چرا در سرچشمه کشاورزان نباید اجازه برداشت آب داشته باشند؟

ترابی یکی از کشاورزان حوضه کارون در خصوص مشکل کم‌آبی در مناطق مختلف چهارمحال و بختیاری، گفت: وزارت نیرو عنوان می‌کند در حوضه کارون آب مازاد وجود دارد و باید انتقال داده شود، خوب اگر آب مازاد وجود دارد چرا به کشاورزان این منطقه اجازه برداشت حتی یک لیتر از آب‌های سطحی داده نمی‌شود؟ چالش‌های حوضه زاینده‌رود در کارون وجود ندارد.

این کشاورز با بیان اینکه کشاورزان نباید تاوان بی‌برنامگی در توزیع آب را بدهند، تاکید کرد: باید بر روی چاه‌های آب در استان‌های کشور کنتور هوشمند نصب شود تا بدانیم هر استان چه اندازه آب مصرف می‌کند، همچنین الگوی کشت متناسب با شرایط منطقه باشد، کشاورزان در استان‌های کویری نباید محصولات آب‌بر مانند برنج را کشت کنند.

وی خاطرنشان کرد: آبی در چهارمحال و بختیاری برای کشاورزی وجود ندارد، تمام طرح‌های کشاورزی در این استان به‌علت عدم تخصیص آب متوقف شده است و اجازه برداشت بارگذاری جدید بر روی منابع آب وجود ندارد.

منبع: خبرگزاری ایسنا

منبع: آفتاب

کلیدواژه: استان چهارمحال و بختیاری خشکسالی آبی در چهارمحال و بختیاری یکی از کشاورزان استان های کویری اراضی کشاورزی برای انتقال وجود ندارد زاینده رود وزارت نیرو برای تامین انتقال آب کم آبی شیخ شبان تخصیص آب مشکل کم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۸۱۸۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چادگان؛ نگین گردشگری اصفهان

شهرستان چادگان در ۱۲۰ کیلومتری غرب اصفهان، از آب و هوای دلنشینی در فصل بهار و تابستان برخوردار است و هرساله مسافران زیادی را از سراسر کشور به خود جذب می‌کند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از اصفهان، شهرستان چادگان یکی از خوش آب‌وهواترین شهرستان‌ها در استان اصفهان است که در طول سال میزبان گردشگران زیادی از استان اصفهان و سایر استان‌ها است. چادگان قدمتی دیرینه در تاریخ ایران دارد و کتاب‌های تاریخی قدمت آن به دوران صفویه نسبت داده‌اند، از دیگر نام‌های قدیمی این شهرستان می‌توان به پرتیکان و پاراتاک اشاره کرد.

مردم ساکن در شهرستان چادگان به زبان ترکی قشقایی صحبت می‌کنند و در بعضی روستاهای اطراف لرهای بختیاری ساکن هستند، با سفری به سمت روستاهای اورگان و چنارود آثاری از شیرهای سنگی را مشاهده می‌کنید که نشان دهنده حضور بختیاری‌ها و عشایر در این مناطق است.

طبیعت پرطرفدار چادگان

وجود طبیعت جذاب و بکر در این منطقه در کنار اماکن گردشگری، این شهرستان را به یکی از قطب‌های توریستی استان اصفهان تبدیل کرده و از زیبایی‌های این منطقه وجود دریاچه زاینده‌رود و چشمه‌های فراوان است.

یکی از پل‌های تاریخی در چادگان، پل اورگان است که به وسیله شخصی به نام حاج جلیل استکی از اهالی اورگان بر روی زاینده‌رود بنا شده است؛ پل اورگان معماری زیبایی دارد و به وسیله سنگ‌های محلی و ملات گچ ساخته و با آجر تزئین شده است.

این پل دارای یازده دهانه و دوازده پایه است و در قسمت میانی طاقچه‌ای برای آن تعبیه شده است تا در زمان طغیان رودخانه، از فشار آبی آن کم شود؛ گفته می‌شود این پل تاریخی یادگاری از اقوام بختیاری در چادگان است که در سال ۱۳۸۳ به ثبت ملی رسیده است.

علاوه بر آثار تاریخی زیبا در شهر ساحلی چادگان، مجتمع‌های گردشی زیادی در اطراف زاینده‌رود قرار دارد که مقصد بسیاری از مسافران است.

یکی از مهم‌ترین مجتمع‌های گردشگری در چادگان دهکده تفریحی زاینده‌رود (عمران) است، در این دهکده ویلاهایی برای ارگان‌های دولتی وجود دارد که از امکانات تفریحی گسترده‌ای همچون سینما، پارک‌های بازی، باشگاه ورزشی، استخر، زمین اسکیت و رستوران‌های متنوع برخوردار است؛ قایقرانی در دریاچه زاینده‌رود انجام می‌شود و جزیره مجنون یکی از جاذبه‌های زیبا و دیدنی دریاچه است.

در این دهکده هر ساله با آغاز فصل بهار جشنواره اقوام ساکن در چادگان برگزار می‌شود که هدف از برپایی آن، آشنایی مسافران با آداب و رسوم، لباس و غذاهای محلی این شهرستان است.

در این جشنواره صنایع‌دستی بانوان منطقه همچون گلیم‌بافی و جاجیم‌بافی، لباس‌های محلی بختیاری و ترک قشقایی، سیاه چادر و غذاهای سنتی این دو قوم ساکن در چادگان از جمله آش محلی، شله کشک، آش جو و آش رشته و کدو برانی پخته می‌شود.

در جشنواره اقوام محلی همچنین ساز محلی " ساز و ناقاره" نواخته می‌شود و ترک‌های قشقایی که لباس‌های محلی بر تن دارند، همراه آن رقص محلی چپی را اجرا می‌کنند.

برگزاری چنین جشنواره‌هایی به آشنایی بیشتر گردشگران در شناخت دیگر مشاغل موجود در این شهرستان همچون خراطی و برش کاری با چوب، میناکاری روی مس و دیگر هنرهای دستی کمک کرده و موجب اشتغال‌زایی جوانان شده شده است.

مکان‌های تاریخی چادگان

از جمله مکان‌های تاریخی شهرستان چادگان، عمارت تاریخی معظم الملک است که قدمت آن به دوران قاجاریه می‌رسد و به واسطه آینه‌کاری، گچ‌بری، کاشی‌کاری و هنرهای چوبی از زیباترین آثار غرب اصفهان است؛ این عمارت به خانه دکتر صالحی، خانه آنالویی و عمارت سنگی نیز معروف است.

مسجد جامع چادگان یکی از بناهای قدیمی است که در سال ۱۲۵۲ شمسی احداث شده است و بعدها چندین بار تعمیر و بازسازی شد، این مسجد معماری بسیار زیبایی دارد و از مهم‌ترین قسمت‌های تاریخی آن می‌توان به سر در مسجد اشاره کرد.

مقبره کاوه آهنگر در روستای مشهد کاوه در ۱۳ کیلومتری شهرستان واقع شده است. مردم این روستا به شعر و ادبیات علاقه دارند و هرساله در کنار مقبره کاوه آهنگر مراسم شاهنامه‌خوانی برپا می‌کنند.

لباس‌های محلی مردم چادگان

مردان و زنان چادگان لباس‌های محلی زیبایی دارند، لباس زنانشان از جمله دامن مخملی و روسری بافته شده است و مردان لباس‌هایی به نام " دن آرخالوق" به همراه کلاه نمدی و کفش‌های سفید رنگی به نام " ملیکی" به پا می‌کنند.

زنان، امروزه از لباس‌های محلی خود بیشتر در جشن حنابندان عروسی استفاده می‌کنند.

در کنار ترک‌های قشقایی در این شهرستان لرهای بختیاری هم زندگی می‌کنند که لباس محلی زیبایی دارند و به نسبت ترک‌ها سنت لباس محلی خود را به خوبی حفظ کرده‌اند.

لباس زنان بختیاری شامل مینا، کله چه، دامن قر و لباس بلند می‌شود و مردان بختیاری از دبیت، جوقا و کلاه نمدی " کلاه خسروی" استفاده می‌کنند.

سوغات شهرستان چادگان

بیشتر مردم چادگان به کار کشاورزی و دامپروری مشغول هستند و سوغات اصلی این شهرستان شامل محصولات کشاورزی از جمله کشک، شیر، دوغ محلی، ماست محلی، سرشیر، پنیر محلی، روغن محلی، قره قوروت، لواشک و سبزی‌های کوهی است که طرفداران زیادی در بین گردشگران دارد

صالحه عباسی، خبرنگار ایمنا

کد خبر 734440

دیگر خبرها

  • استخر‌های ذخیره آب کشاورزی در چهارمحال و بختیاری مهیای پرورش ماهی
  • آغاز پرورش ماهی در استخرهای ذخیره آب کشاورزی چهارمحال و بختیاری
  • ۶۰ هزار هکتار از دیمزارهای چهارمحال و بختیاری زیر کشت رفت
  • جهش تولید در ۶۰ هزار هکتار اراضی دیم چهارمحال و بختیاری
  • هجوم ملخ ها به مزارع روستای لندی منطقه میانکوه
  • افتتاح طرح انتقال آب اراضی کشاورزی روستای سرتنگ محمودی
  • تأمین آب اراضی کشاورزی روستای سرتنگ محمودی
  • همایش بزرگ پیاده روی خانوادگی در چهارمحال و بختیاری
  • بهره برداری از طرح آبرسانی روستای گل سفید کیار
  • چادگان؛ نگین گردشگری اصفهان